Uncategorized

Hoe kijk jij televisie?

Posted On mei 4, 2018 at 9:18 am by / Reacties uitgeschakeld voor Hoe kijk jij televisie?

Hoe breng jij je avond het liefste door? De kans is groot dat je zal antwoorden: voor de televisie of op internet. Veel mensen zullen aangeven dat ze het prettig vinden om ’s avonds voor de televisie even de dag achter zich te laten om helemaal op te gaan in die leuke film of serie. Wat je tegenwoordig ziet gebeuren is dat de manier waarop mensen met hun televisie omgaan aan het veranderen is. Voorheen was het een kwestie van live kijken naar wat er op dat moment werd uit gezonden. Maar met de komst van internet en de vooruitschrijdende techniek komen er steeds meer mogelijkheden bij. Wanneer je gaat internet vergelijken zie je dat er van alles mogelijk is om tv via internet te kunnen kijken. Je kan je smartphone of tablet zelfs gebruiken om tv te kijken. Je ziet in de praktijk dat deze apparaten als aanvulling worden gebruikt op de tv maar hem niet vervangt. Je mag er dus vanuit gaan dat de traditionele tv nog heel lang blijft bestaan.

 

De gebruikelijke zenders of liever thema kanalen?

Het televisie kijken bestond van oudsher voornamelijk uit een standaardpakket van enkele Nederlandse publieke en commerciële zenders en wat buitenlandse zenders. Je ziet hier in de loop van de tijd verandering in komen met steeds meer zenders. Je ziet ook dat er steeds meer thema kanalen ontstaan, zoals bijvoorbeeld voor sport of comedy. Tegenwoordig bestaat het zenderaanbod uit een standaardpakket dat bij alle verschillende aanbieders ongeveer hetzelfde is. De aanbieders hebben allemaal de mogelijkheid om een abonnement voor extra zenders aan te schaffen. Daarnaast zie je ook echt gespecialiseerde thema kanalen opkomen waarvoor je een apart abonnement moet nemen. Zo heb je bijvoorbeeld Eurosport voor het kijken naar sportwedstrijden en Netflix of Videoland voor het kijken naar films en series.

 

Niet thuis? Neem het op

Hoe vaak gebeurt het niet dat je je favoriete televisieprogramma mist omdat je niet thuis bent op het moment dat het wordt uitgezonden? Geen nood, er is een simpele oplossing voor. Waarom neem je het niet gewoon op? De meeste internetproviders zullen je bij het afsluiten van je televisie abonnement een digitale decoder in bruikleen geven. Wanneer deze is voorzien van een ingebouwde harde schijf, een zogenaamde PVR, kan je het programma gewoon daarop opslaan. Je start de opname via de elektronische programmagids en kijkt het terug wanneer het voor jou uitkomt.

Een andere, nieuwe manier die je steeds vaker tegenkomt is het opnemen van televisieprogramma’s in de cloud. Je opnamen worden niet op een harde schijf bij jouw thuis opgeslagen maar in de serverruimte van je provider. Het voordeel hierbij is dat je veel verschillende zenders tegelijk kan opnemen. Een beperking is dat wanneer er een storing is bij je provider, je de opnames niet terug kan kijken. Een derde methode om programma’s op te nemen is op een externe harde schijf die je met je televisie verbindt. Veel nieuwe televisies zijn naast een internetaansluiting uitgerust met deze optie. De televisie regelt via zijn ingebouwde digitale tuner dat het programma wordt opgenomen. Je kan het dan alleen maar op diezelfde televisie terugkijken. Handig toch?